Dave Luza als Kerstbal

Dave Luza (1974) is Improv comedian, cabaretier, kleinkunstenaar, acteur en clown. Hij studeerde af aan de theaterschool in Kampen en speelde sindsdien in verschillende theatervoorstellingen an televisieseries. Zoals Blauw Blauw, Goudkust en Goede Tijden, Slechte Tijden. In 1999 stond hij in de finale van het  Amsterdams kleinkunstfestival. Dat was ook het moment dat hij begon als vaste speler bij Op Sterk Water. Hij werkte voor diverse theatergezelschappen in grote en kleine producties zoals Sjakie en de chocoladefabriek voor het NJMT, De Holland Amerikalijn en speelde hij in 2021 bij het Laagland de online jeugdvoorstelling “De Rode Knop”. Sinds 2001 is Dave ook regelmatig in het buitenland te vinden. Hij woont samen met Ilka Luza, hun zoon en hond in Düsseldorf, Duitsland. Daarnaast speelde Dave in bijvoorbeeld Indianapolis, Los Angeles en Krefeld. Hij is jaarlijks te zien als Improv comedian in het “Theater Am slachthuis” in München, en op de Neroberg in Wiesbaden, met FGKH. Hij won verschillende prijzen, zoals de Gouden Else, de gouden Champignon voor beste Improv acteur. En won hij samen met Iwan Dam het improvisatie Songfestival in Amsterdam. 

Sinds 2016 maakt Dave videos over bordspellen voor the Dice Tower, en won hij in 2023 “golden geek Award voor beste Podcast over Bordspellen” met zijn Podcast “This Game is Broken”. Samen met The Brothers Murph, Matthew Jude en Paula Deming

Sinds het begin van de Corona Pandemie is Dave begonnen om dagelijks bordspellen te spelen met mensen over de hele wereld op twitch.tv/luzapalooza. Tot de dag van vandaag is hij er nog steeds 3 dagen per week, live te zien. 

Daarnaast werkt Dave sinds 2021 als Cliniclown in Duitsland, voor “Clownsvisite

Dave bij Op Sterk Water: